Zdrava dječja prehrana - činjenice i savjeti

Kada se govori o zdravoj prehrani djece, većina je preporuka (1) vrlo slična i bazira se na:

- što više različitog povrća

- što više voća različitih boja

- cjelovitim žitaricama i hrani koja je što manje procesirana

- proteinima u obliku mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i drugim biljnim proteinima

- smanjenom unosu crvenog mesa (govedina, svinjetina, janjetina)

Možda će neke od ovih zanimljivih činjenica potaknuti Vaše dijete da jede više voća i povrća:

- bundeva i avokado su voće, a ne povrće.

- jabuke plutaju na vodi jer sadrže 25% zraka

Naravno, svi se slažemo da je konzumiranje raznolikih namirnicama bitno za uravnoteženu prehranu. Na ovaj se način unose različiti nutrijenti – makronutrijenti (ugljikohidradi, proteini i masnoće) i mikronutrijenti (vitamini i minerali). Zvuči jednostavno, zar ne? Damo djetetu zdravu hranu i ono jede. Pa, ne baš.

Mlađa djeca ne razumiju važnost zdrave ishrane. I ponekad nam mogu itekako zagorčati život kada ih pokušamo zdravo hraniti.

U nadi da će pomoći, dijelim nekoliko naših ideja i iskustava.

Od njihova rođenja do polaska u školu, imali smo nekoliko faza.

U prvih šest mjeseci, nije bilo puno pritužbi na prehranu. Mamino mlijeko je uvijek bilo savršeno. Onda smo postepeno uvodili krutu hranu. U početku, bila su to samo jedna do dvije žličice jedne namirnice bez soli i šećera. Bilo je lakše hraniti dečke nego objašnjavati mojoj mami da bebama ne trebaju nikakvi začini kada se počne s dohranom. Trebalo nam je nekoliko pokušaja, bez ikakvog nametanja, ali su na kraju shvatili princip. Nakon nekoliko tjedna isprobavanja po jednu namirnicu, polako smo krenuli na razne kombinacije. I dalje bez soli i šećera. I dalje puno rasprava s mojom mamom. Do svog prvog rođendana, jeli su gotovo sve. Osim tvrde hrane poput kokica, slatkiša i cjelovitih orašastih plodova. I dalje skoro bez soli i šećera. Do šestog rođendana, prošli smo nekoliko faza:

 • Obojica su jeli sve.
 • Power P je nešto volio, Einstein E nije.
 • I obratno.
 • Einstein E je volio neku namirnicu, počeo jesti, ali je Power P rekao da to ne voli pa odjednom ni Einstein E nije volio.
 • I obratno.
 • Obožavali su voće i povrće.
 • Mrzili su povrće, a voljeli voće.
 • Obojica neke namirnice nisu htjeli jesti kod kuće, ali su jeli u vrtiću.
 • I obratno.
 • Jeli su banane za doručak, ali ih popodne više nisu voljeli. Isto se događalo s raznom hranom.
 • Jeli su bilo što za doručak.
 • Jeli su samo pahuljice za doručak.

Kada govorimo o „nagovaranju“ djece da jedu zdravo, evo nekoliko ideja koje smo pokupili u vrtiću, na internetu i od drugih roditelja:

 • Djeca su uvijek imala jedan izbor. Kod nas je to bilo – ili ćeš jesti što su tata i mama skuhali ili možeš dobiti šnitu kruha s namazom. Većinu vremena je funkcioniralo, i tako smo bili sigurni da nisu gladni. Ok, s djecom je sigurnije reći „skoro sigurni“.
 • Uključivanje djece u aktivnosti kuhanja. Ukoliko pomažu prilikom kuhanja, djeca će biti spremnija probati što su „skuhali“. Uključite ih u sastavljanje popisa za kupovinu, zajedno idite u nabavku namirnica, dozvolite im da sjeckaju i režu (koristeći noževe za djecu!), miješaju i ribaju. Puno je aktivnosti koje djeca mogu raditi s roditeljima u kuhinji. Prženje krumpirića ili vađenje hrane iz vrele pećnice nisu te aktivnosti!
 • Stalno nudite različito voće i povrće. I iznova pokušavajte. Nakon što sam ponudila dečkima cvjetaču po milijunti put, jednog su dana odlučili da im to ipak nije neprijatelj broj 1. Čak naprotiv, svidjela im se.
 • Umak ili neki dodatak mogu napraviti veliku razliku. Štapić celera je groznog okusa (tako kažu Einstein E i Power P). No štapić celera s kremastim umakom od indijskih oraščića je odličan.
 • Interakcija s hranom je zabavna. Grožđe i sir nisu baš najbolja kombinacija za moju djecu. No, korištenje čačkalice na kojoj se napravi „sendvič“ pretvorilo je ovaj obrok u omiljenu užinu.
  grapes and cheese

Nakon što napunite tijelo energijom, spremni ste za nove avanture.

Više činjenica i ideja o zdravoj prehrani djece i roditelja, ako i drugih tema o roditeljstvu, možete pročitati u knjizi "Parenting: Easier Said Than Done?"

 

(1) Kids’ healthy eating plate (2015). Harvard T.H. Chan School of Public Health, Department of Nutrition.