Zašto je grljenje važno i kako napraviti zagrljaj?

Grljenje je zasigurno dobar način da nekoga utješimo, "izliječimo" i pokažemo da ga volimo. Kada su nam djeca tužna ili razočarana, jedan veliki, topli zagrljaj može odagnati malo boli. Nekako, posve intuitivno, znamo da je grljenje dobro.

Pogledajmo što znanost kaže o tome.

Sljedeća su istraživanja pokazala da:

  • Zagrljaji mogu štiti od bolesti. U jednom je istraživanju (1) sudjelovalo 406 ispitanika (svi su bili zdravi odrasli) koji su ispunili upitnik i sudjelovali u telefonskim razgovorima kako bi opisali koliko socijalne podrške i zagrljaja dnevno prime svaki dan. Nakon toga, bili su izloženi virusu koji uzrokuje običnu prehladu. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji imaju više podrške i dnevno prime više zagrljaja bili otporniji na virus. Oni koji su se i zarazili, pokazivali su slabije simptome u odnosu na pojedince koji imaju manje ovakve podrške.
  • Grljenje može biti dobro za srce. U ovom su istraživanju (2) autori proučavali utjecaj kratkog, toplog društvenog i fizičkog kontakta na krvni tlak i otkucaje srca kod parova. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe:
    • U prvoj grupi, parovi su se 10 minuta držali za ruke i nakon toga je slijedio zagrljaj od 20 sekundi.
    • U drugoj su grupi parovi sjedili u tišini 10 minuta i 20 sekundi.

Nakon toga su bili izloženi stresu javnog nastupa. Parovi iz prve skupine imali su manji tlak i niže otkucaje srca.

  • Fizički kontakt pomaže razvoj prijevremeno rođene djece. Ovo je istraživanje (3) s 20 prijevremeno rođenih beba pokazalo da maženje po tijelu i pasivni pokreti udova pozitivno utječu na nekoliko područja: djeca su brže dobivala na težini, bolje su reagirala na podražaje i u prosjeku su 6 dana ostajala kraće u bolnici.

Sve su ovo dobrobiti koje zagrljaj ima na osobu koja ga prima. Ovo je istraživanje (4) pokazalo da je to obostrano. Naime, govore da je davanje ovakve podrške korisno ne samo za primatelja, već i osobu koja daje podršku.

Možemo zaključiti da dobrobiti zagrljaja nadilaze samo onaj osjećaj topline kada nas netko drži u naručju.

Zbog toga su ova pandemija i obavezan razmak još teži, pogotovo za djedove i bake koji ne mogu vidjeti ili zagrliti svoje unuke. Kako bi malo ublažili bol, Einstein E i Power P su izradili ove „zagrljaje na daljinu“ kao poklon za didu i baku.

Mi smo koristili filc i pliš, super nježne materijale – baš kao ručice unuka.

Korak 1.

Mjeri i reži.

measuring arms for the hug
measuring the material for the hug
Korak 2.

Ocrtati ruku i izrezati. Ne izrezati ruku, nego materijal :)

outlining the hand
cutting out the hand
Korak 3.

Zašiti dlanove na ruke.sewing the hugsewing the hug

Korak 4.

Sve spakirati u kutiju i poslati djedu i baki.

Pripremite se na puno suza, sreću i tugu… Kvragu i ta korona…grandma and grandpa wearing hugs

(1) Cohen, S., Janicki-Deverts, D., Turner, R. B., & Doyle, W. J. (2015). Does Hugging Provide Stress-Buffering Social Support? A Study of Susceptibility to Upper Respiratory Infection and Illness. Psychological Science26(2), 135–147. https://doi.org/10.1177/0956797614559284

(2) Grewen, K. M., Anderson, B. J., Girdler, S. S., & Light, K. C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. Behavioral medicine (Washington, D.C.)29(3), 123–130. https://doi.org/10.1080/08964280309596065 

(3) Field, T. M., Schanberg, S. M., Scafidi, F., Bauer, C. R., Vega-Lahr, N., Garcia, R., Nystrom, J., & Kuhn, C. M. (1986). Tactile/kinesthetic stimulation effects on preterm neonates. Pediatrics77(5), 654–658.

(4) Inagaki, T. K., & Eisenberger, N. I. (2012). Neural correlates of giving support to a loved one. Psychosomatic medicine74(1), 3–7. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3182359335