Mogućnost izbora - put do uspješnijeg učenja

Želite li da Vaše dijete uspješnije donosi odluke i ulaže više energije u učenje? Dajte mu slobodu izbora!

U prošlom smo članku govorili o rutinama kao jednom od sastojaka potrebnom za razvoj izvršnih funkcija i samoregulacije. U ovom članku dodajemo i mogućnost izbora. Da ne bude zabune na samom početku - dati djeci izbor ne znači osloboditi ih obveza! Učenje, spremanje sobe, pisanje zadaće, manji kućanski poslovi... to su sve obveze koje dijete treba izvršiti. Ali ukoliko dijete ima mogućnost izabrati kada, kako i što, veće su šanse da će to do kraja napraviti.

Mogućnost izbora ima pozitivan utjecaj na sva područja našeg života zato što osjećaj autonomije, koji se javlja prilikom izbora, povećava intrinzičnu motivaciju za izvršenje bilo kojeg zadatka. No, za sada ćemo se usmjeriti samo na učenje i pisanje zadaće.

Zanimljiva činjenica o izboru i rezultatima na testu: u jednom su istraživanju (1) učenici kojima je dana mogućnost da izaberu jedan od dva ponuđena zadatka za zadaću, postizali bolje rezultate na ispitima.

Za početak, pogledajmo kako mogućnost izbora djeluje na učenike i proces učenja:

 • Učenici koji imaju mogućnost izbora ulažu više energije u učenje.
 • Osjećaju svojevrsnu odgovornost da sudjeluju.
 • Izbor omogućava učenicima da budu odgovorni za svoje postupke; kada sami odaberu, moraju do kraja izvršiti zadatak.
 • Odabirom, učenici prihvaćaju odgovornost za svoje učenje.
 • Učenici ulažu više vremena, energije i truda u sam proces zato što „nije cool nešto odabrati i onda u tome biti neuspješan.“
 • Izbor potiče učenike da se aktivnije uključe.
 • Učenici obično više rade i ulože više truda.
 • Učenici se sigurno posvete učenju i koriste mišljenje višeg reda.

Ovo su samo neke od izjava učitelja koji su sudjelovali u jednom istraživanju (2) o važnosti davanja izbora. Iz ovih je opisa vidljivo da čak i učitelji čija je nastava usmjerena na učitelja (nastava u kojoj učitelji imaju više kontrole nad učenicima i učenjem i daju manje mogućnosti izbora) vjeruju da je redovito davanje izbora korisno za motivaciju i učenje.

Kako to izgleda u praksi i što roditelji mogu naučiti iz ovog istraživanja?

Postoji nekoliko vrsta izbora. Ovisno o Vašoj situaciji (poučavate li kod kuće-opcija koja nije moguća u većini Europskih zemalja- ili samo tražite način kako motivirati svoje trinaestogodišnje dijete kojim trenutno upravljaju hormoni), možete pokušati neke od sljedećih vrsta izbora:

 • Tema.

U školi, učitelji mogu ponuditi učenicima da odaberu između različitih tema za istraživanje, razredne projekte ili prezentacije. Kao roditelj, ne možete baš ponuditi djetetu da odabere što će učiti. Čak i učitelji imaju smjernice koje moraju slijediti (Nastavni plan i program ili Kurikulum). No, ovaj izbor možete ponuditi ukoliko dijete mora više učiti kod kuće ili želi proširiti znanje o nečemu što je obrađeno u školi.

 • Materijali za čitanje.

Roditelji ovaj izbor mogu nuditi djetetu i prije nego krene u školu. Zamolite ga da odabere knjigu koju želi slušati ili čitati prije spavanja. Samo vodite računa da su sve knjige vidljive i dostupne.

 • Evaluacija.

Kao roditelj, vjerojatno neće ocjenjivati svoje dijete. No, možete ponuditi nekoliko načina vrednovanja kada želite provjeriti je li dijete uistinu naučilo gradivo koje je trebalo. Mnogi roditelji za provjeru naučenog koriste pitanja na kraju lekcije. Možda biste mogli ponuditi djetetu da odabere želi li odgovoriti na pitanja, pripremiti izvješće ili napraviti plakat?

 • Aktivnosti.

Čitanje, podvlačenje ključnih riječi, odgovaranje na pitanja, smišljanje pitanja o pročitanom, isticanje u tekstu… ovo su samo neke od aktivnosti koje možete ponuditi djetetu kada mora nešto naučiti kod kuće. Imate prvašića koji mora vježbati slovo B? Neke od aktivnosti koje možete ponuditi su: oboji, poveži točkice, oboji vodenim bojicama, napiši slovo kredom…

 • Oblici rada.

Ovo je čest izbor za rad u učionici -rad u paru ili skupini. No, možda i kod kuće možete ponuditi djetetu da odabere želi li učiti samo ili pozvati prijatelja pa da zajedno odgovore na pitanja ili riješe jednadžbe iz matematike. Naravno, ako situacija s koronom to dozvoli.

 • Proceduralni izbori.

Ovi se izbori odnose na vrijeme (Hoćeš li napisati zadaću prije ili poslije ručka?) i redoslijed (Hoćeš li prvo napisati zadaću iz matematike iz engleskog?).

Kriterij za davanje izbora.

Jedan od ključnih elemenata za davanje mogućnosti izbora je dob. Starija djeca trebaju više izbora jer su zrelija i imaju bolje razvijene vještine donošenja odluka. Isto tako, već jako dobro znaju što ih zanima i treba im dopustiti da slijede svoje interese.

S druge strane, nikad nije prerano za poučavanje djece o donošenju odluka i samoregulaciji. Učitelji koji su sudjelovali u ovom istraživanju kažu da već petogodišnjaci imaju koristi od čestog demonstriranja ovih vještina.

Kod kuće, možete krenuti još i ranije. Čak i najjednostavniji izbori poput „Želiš li danas obući ovu crvenu ili plavu majicu?“ korak su prema samostalnosti u donošenju odluka.

kid deciding which t-shirt to wear

Pazite samo da u početku ne padnete u zamku silnih pitanja „što/kada/ kako želiš…“ Tolika sloboda izbora može biti previše za djecu. Ponudite razumne izbore na koje možete pristati i neka to bude jednostavno:

 • Što želiš jesti? vs Želiš li sendvič s maslacem od kikirikija ili sa sirom?
 • Kada želiš napisati zadaću? vs Želiš li zadaću napisati prije ili nakon užine?
 • Kako želiš učiti ovu lekciju? vs Želiš li odgovoriti na ova pitanja ili napraviti plakat?

Kako djeca odrastaju, njihove su vještine donošenja odluka sve bolje i sve ih manje je potrebno usmjeravati. No, imajte na umu da se ove sposobnosti ne razvijaju preko noći. Potrebno je vrijeme i vježba.

Hoćete li uložiti svoje vrijeme i energiju u to da poučite djecu ovim vještinama je - Vaš izbor.


(1) Patall, e., Cooper, H. & Wynn, S. (2010). The Effectiveness and Relative Importance of Choice in the Classroom. Journal of Educational Psychology, 102 (4), 896–915 
(2) Flowerday, E. & Schraw, G. (2000). Teacher Beliefs About Instructional Choice: A Phenomenological Study. Journal of Educational Psychology, 92 (4), 634-645.

This article was updated on November 22, 2020

Marija Smuda Duric

A mum to two amazing twin boys - Einstein E and Power P, an educator, and a researcher.